Wat is het verschil tussen een 32 bits versie en een 64 bits versie?

Om te beginnen heeft het verschil tussen 32-bit en 64-bit niet zozeer iets te maken met de software, maar meer met de processor die in de computer, laptop of mobiele telefoon zit.

De twee verschillende versies van Windows, 32 bits en 64 bits, zijn ontworpen voor het gebruik op computers met dus ook verschillende processoren; 32 bits en 64 bits.

De CPU (processor) van uw computer rekent ofwel met 32 bits ofwel 64 bits tegelijkertijd. 64-bits programma’s kunnen dus veel efficiënter gebruik maken van uw CPU als jij beschikt over diezelfde ondersteuning. De voornaamste reden om over te stappen van 32 bits naar 64 bits is voor mensen vaak het RAM geheugen (Random Access Memory). Het gebruik van 64-bit software en processoren heeft verschillende voordelen ten opzichte van de 32-bit versie. In slechts enkele gevallen is het verstandiger om de 32-bit versie te gebruiken.

Een 32 bits versie van Windows kan maximaal slechts 3,5 GB (Gigabyte) geheugen gebruiken. Als u 8 GB geheugen in uw systeem hebt met een 32 bits versie van Windows, heeft u aan de overige 4,5 GB geheel niets. De Windows 10 Ultimate 64-bit versie kan maar liefst 2TB RAM gebruiken. Nieuwere softwareprogramma’s zijn namelijk zwaarder voor de computer en hebben vaak meer RAM-geheugen nodig. De 64-bits versie van Office wordt automatisch geïnstalleerd, tenzij u de 32-bits versie voorafgaand aan van het installatieproces expliciet selecteert.